:: Çizgi Roman Okurları Platformu ::

http://groups.yahoo.com/group/croplatform/

Archive for Ocak 2007

Comics Dünyası “Gil Kane”i kaybetti

Posted by croplatform Ocak 31, 2007

GIL KANE 

 

 

1926 – 2000

 

 

  

 

 

Gil Kane, muhtemelen okurların çoğu tarafından daha çok Green Lantern serisindeki çalışmalarıyla hatırlanacaktır.

 

 

 

 

 

 

Julius Schwartz 1940’ların meşhur ve gözde kahramanını 1959’un modern okuyucusu için yeniden düzenletmeye karar verdiğinde, Gil’e uzay gezgini kahramana yeni bir kostüm tasarlamasını istemişti. Gil daha sonra yaptığı açıklamada “güç ve popüler şiirsellik” arasında bir denge kurmayı denediğini söyledi. Okuyucuların çoğu, onun bu dengeyi zekice kurabildiği ve kendisinden sonra yetişecek çizerlere de süper kahramanlarla ilgili yenilikler sunduğu konusunda hem fikirdirler.

 

 

Bu onun başarılarından biridir. Sadece biri.

 

 

Başka çizgi roman okurları Gil’i, Marvel’ın “Spider Man”ından ve başkaları onu yazar Ron Goulart’la işbirliği kurarak çalıştığı zekice kurgulanmış yeniliklerle dolu bilimkurgu çizgi bant “Star Hawks”dan hatırlarlar.

 

 

 

      

 

 

50 yılı bulan çizgi roman kariyerinde Gil, western, sıkı dedektiflik, kılıç ve büyü öyküleri ve hatta maceracı köpek öyküleri çizdi. Gil’in üzerinde ustalaşmadığı çizgi roman türü yok gibidir.

 

 

Gil Kane’in çalışmaları açık bir şekilde kendine özgüdür ve alışılmış tarzlara bağlı değildir. Stili belirgin bir şekilde özgündür, taklit değildir. Onun görsel öykü anlatımında eserlerinin cazibesi, gücü ve hayal gücü sadece bazı sanatçıların ulaşabildiği seviyededir.

 

 

 

 

 

O, mükemmel bir teknik ressamdır. Aynı zamanda da çok iyi bir öykü anlatıcısıdır (storyteller). Bu özellikleri onu seçtiği iletişim alanında, çizgi romanda, ustalar sınıfına ulaştırıyordu.

 

Bence o zevk verici biriydi. Onu konuşurken dinleyen herkes onun harika bir sohbeti olduğunu onaylayacaktır – geniş görüşlü, şevkli ve güçlü hafızalı mükemmel bir anlatma meraklısı. 

Gil, 31 Ocak 2000’de vefat etti. Ve tabii onu yakından tanıyan bizler yasını tuttuk. Ancak bizler minnettarız, tabii Gil’in vefatı hariç, bunca yıllık görkemli eserleri sayesinde onu hatırlama şansımız olacak, tabii eserlerin keyfini de sürebileceğiz.

 

 

 

Dennis O’Neil

Şubat 2000

 

 

Çeviren: Ümit Kireççi

Kaynak: Creature Commandos, sayı 2 of 8, Haziran 2000, DC yayınevi

 

İşte kısa bir Green Lantern – Hal Jordan orjini filmi

 

 

 

Veee 5 dakikalık cizgi film, Green Lantern macerası:

 

 

Hızla Green Lantern çizmek isteyenlere yol yordam:

 

 

 

Posted in Çizgi Roman Yazıları | Leave a Comment »

Berk bu, Tombul Spider :)

Posted by croplatform Ocak 30, 2007

Berk bu, 6 yaşında, tombul ve terlikli, hiç affetmez kötüleri :))))

              

“Atlarım üzerine, Hieyyyttt”         “Ağ atar, ağlatırım sizi kaka kötüler” 

Posted in Her alanda ÇR | Leave a Comment »

Kütüphaneye bir haber daha

Posted by croplatform Ocak 29, 2007

 

http://www.celiknet.com/haber/haber.asp?kategori=cbfgk&haber=cbjkocedf

Türkiye’nin İlk Çizgi Roman Kütüphanesi Açıldı
Türkiye’nin ilk çizgi roman kütüphanesi Sakarya İl Halk Kütüphanesi’nde açıldı.
Toplum Gönüllüleri Vakfı’nın (TOG) Türkiye genelinde sürdürdüğü ‘Benim Kütüphanem Projesi’ne Çizgi Roman Okurları Platformu’nun (ÇROP) İşbirliğiyle oluşturulan kütüphanenin açılışını, önceki gün Sakarya Valisi Nuri Okutan yaptı.

Vali, kütüphanenin açılış kurdelasını çocuklarla birlikte kesti.

Çizgi Roman Okurları Platformu, Toplum Gönüllüleri Vakfı’nın ülke genelindeki 10 il halk kütüphanesini yenilemek ve bu kütüphanelerin kullanımını artırmak amacıyla sürdürdüğü Benim Kütüphanem Projesi’nin uygulandığı illerden biri olan Sakarya İl Halk Kütüphanesine “Çizgi Roman Kitaplığı” bağışlayarak kütüphanenin yenilenmesi ve canlılık kazanmasına destek veriyor.

Sakarya İl Halk Kütüphanesi’nde yapılacak etkinliklerle Sakarya halkı Çizgi Roman kahramanları ile buluşturulması hedefleniyor.

MedyaTava

Posted in Çrop basında | Leave a Comment »

Ebe Sobe dergisi Kütüphane Haberi

Posted by croplatform Ocak 29, 2007

 

http://www.ebesobe.com/haber.htm

TÜRKİYE’NİN İLK ÇİZGİ ROMAN KÜTÜPHANESİ AÇILDI

• Çizgi Roman Okurları Platformu (ÇROP) üyeleri; çocukların, gençlerin ve kütüphanenin diğer kullanıcılarının çizgi romanlarla tanıştırmak ve çizgi romanın toplumumuzda gelişmesine katkı sağlamak için BENİM KÜTÜPHANEM projesine destek sunarak Türkiye’de bir ilke imza atıldı.
Türkiye’nin ilk Çizgi Roman Kütüphanesi, Sakarya İl Halk Kütüphanesi’nde Sakarya Valisi Nuri Okutan tarafından açıldı. Vali Okutan, kütüphanenin açılış kurdelesini çocuklarla birlikte kesti.

 

Yazının devamını oku »

Posted in Çrop basında | Leave a Comment »