:: Çizgi Roman Okurları Platformu ::

http://groups.yahoo.com/group/croplatform/

Archive for 13 Oca 2007

GÜLMEYE ve DELİLİĞE DAİR

Posted by croplatform Ocak 13, 2007

Belki de karikatürün gelişmesinin en önemli sebebi hedef olarak “güldürmeyi”, silah olarak da mizahı temel alması olmuştur. Çizgi romanın ise böylesi güçlü hedef ve silahları yok gibi. Ya da var ama ülkemiz çizgi romanı bundan haberdar değil. İşte hedef ve silah seçmede bilgilenmenin, olayın özünün anlaşılmasının önemine dair bir başka eser, hem de antik Yunan’dan günümüze:

 

GÜLMEYE ve DELİLİĞE DAİR

 

 

 

 

Hippokrates

Türkçesi: Mehmet Ali Kılıçbay

56 sayfa

 

İRİS Yayınları

Mizah Kültürü 1

1997

 

Kitabın arka kapağı der ki;

Gülmeye ve Deliliğe Dair, delilik ile aklı ayıran çizginin, toplumun genel geçer yargılarının sınırında yer aldığını bilen birisi tarafından yazılmıştır.

Çizginin öteki tarafına geçene deli sıfatını takarak acımak, aslında çoğunluğun kendi varoluş biçimini aklamasından başka bir şey değildir. Ama çizgiyi aşma cesaretini ve bilgeliğini gösterebilen de, ciddiyet sayılanın komiğini ortaya koyabilme özgürlüğünü kazanmaktadır.

Ciddiyet – komiklik, akıl – delilik karşıtlıklarının bir durulan yer sorunu olduğunu bu kitapta daha iyi görebiliriz.

 

 

    

Posted in Çizgi Roman Kaynakları | Leave a Comment »

SERÜVEN KİTAPÇIKLARI – ZAGOR 1, 2

Posted by croplatform Ocak 13, 2007

Gelişemeyen ve bir türlü serpilemeyen Çizgi romanımızın kültür dergisi SERÜVEN’in ekleri oldukça büyük bir açığı kapattı desek yanlış olmaz. İşte arşiv dizisi kitapçıklarından ikisi:

 

 

 ZAGOR 1

Türkiye’de Yayımlanan Maceralar Listesi / 1

 

 

 Hazırlayan : Orhan Berent

48 sayfa 

Serüven 3

Maceraperest Çizgiler / Oğlak Yayınları2004

                  

     

* ZAGOR

* Türkiye’de Zagor

* Kılavuz Nasıl Hazırlandı?

                                   …bölümleri, hazırlığa dair oldukça hoş bilgiler veriyor.

 

  

 

 

 

 

 

 

ZAGOR 2

Türkiye’de Yayımlanan Maceralar Listesi / 2

 Hazırlayan : Orhan Berent

48 sayfa 

Serüven 4

Maceraperest Çizgiler / Oğlak Yayınları2004 

Farklı serilere ait özetler bu kitapçıkta sürüyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Posted in Çizgi Roman Kaynakları | Leave a Comment »

Nilüfer Tuncer Röportajı

Posted by croplatform Ocak 13, 2007

Sayfamıza konuk olan kişi, kitabını kitaplığımızdan hiç eksik etmediğimiz, en ufak bir konuda dönüp baktığımız bir yazar, akademisyen sayın NİLÜFER TUNCER. Yakın zamanda davetimizi kırmayarak ÇROP’a üye olan kütüphane, çizgi roman ve çocuk uzmanı hocamıza sorular yönelttim, o da bu soruları içtenlikle yanıtladı:

 

 

ÜMİT

Hoş geldiniz sayın Nilüfer Tuncer. Yani internet üzerinden nereye geldiyseniz oraya hoş geldiniz.

 

N. T.  

Merhabalar Ümit Bey…

 

ÜMİT  

Evet, tabii, merhaba daha hoş oldu, giden yok gelen yok…

 

N. T.

Röportaja isterseniz önce kendimi tanıtarak başlayayım.

 

ÜMİT

 Tabii sevgili hocam, siz başlayın, ben kim geldi, nasıl giriş yapsaydım doğru olurdu      diye düşüneyim bir yandan…!

 

N. T.

Adım Nilüfer Tuncer. Hacettepe Üniversitesi Belge ve Bilgi Yönetimi Bölümü’nden      2004 yılında emekli olmuş bir öğretim üyesiyim. Uzmanlık alanım Çocuk kitapları ve   Çocuk Kütüphaneleri. Doğal olarak çizgi romanlar da ilgi alanıma giriyor.

 

ÜMİT

 Peki sayın hocam, çizgi romanlarla tanışmanız bu vesileyle mi oldu? Yani mesleki ve

zorunlu bir ilgi mi söz konusu?

 

N. T.

Çizgi roman benim eskilerden tanıdığım bir sanattı. Tanışmam, ta çocukluğuma gidiyor. O zamanlar Binbir Roman diye bir çocuk dergisi vardı ve içinde Tarzan, Kızıl Maske, Mandrake-Sihirbazlar Kralı gibi dizi şeklinde giden ÇR’ler bulunurdu. Heyecanla okur, bir sonraki sayıyı sabırsızlıkla beklerdik!

 

ÜMİT

Her çizgi roman okurunun yakından bildiği bir duyguyu çok zarifçe hatırlattınız hocam ağzınıza sağlık. Şunu Merak ettim hemen, bu heyecan sizi nerelere sürükledi? Ya da sürükledi mi? 

 

N.T.

Yıllar sonra öğretim üyeliğim sırasında Doçentlik çalışması yapmam gerektiğinde bu konuyu seçtim.

 

ÜMİT

Doğru yorumladıysam bu seçtiğiniz konu çizgi roman alanında basılan ilk kitabın yayınlanmasına kadar götürdü sizi. Hatta “Çocuk ve Çizgi roman ilişkisi” üzerine yazılan tek kitap söz konusu.

 

N. T.

O dönemler için ve hatta maalesef bugün için zor bir konuydu. Savunduğum tez, kütüphanelere sokulmayan ÇR’leri, kütüphaneye pek gitmeyen küçük okurları çekmek       için bir cazibe unsuru olarak kullanmak ve bu yolla okuyucu sayısını arttırmak, aynı zamanda çocukları ÇR’nin dışındaki diğer yayınlara da yöneltmekti. O zamanki Kutuphaneler   Genel Müdürlüğü’nden gerekli izni alınca, Ankara’daki Yenimahalle İl Halk Kütüphanesi’nde üç ay süreyle deneysel bir çalışma yürüttüm. O sıralarda (1978-    79 yılları) ÇR çeşidi bol bir türdü ve sıkça yayınlanıyordu. Değişik türlerden 16 ÇR’yi Kütüphane’de uygun bir rafta teşhir ederek, yenileri gelince değiştirerek ve gerekli istatistikleri tutarak çalışmamı tamamladım.

 

ÜMİT  

Ve sonuç ne oldu?

 

N. T.

Sonuçta öne sürdüğüm tezi kanıtladım; Okuyucu sayısı arttı, çocuklar beş dakikada bitirdikleri ÇR’den sonra açık raflardan başka kitapları okumağa başladılar, kitap ödünç alma arttı. Kızların daha çok komik konulara (Fatoş gibi), erkeklerin ise macera konularına (Süpermen gibi) merak sardıklarını saptadım. En fazla ÇR’ye ilgi duyulan yaş 11-12 idi ki bu gelişmiş Batı ülkeleriyle benzerlik gösteriyordu. Haliyle erkek çocuklar ÇR’ye daha çok ilgi gösteriyorlardı. Sonuçta bu verilerle Kütüphaneler Genel Müdürlüğü’ne başvurarak koleksiyonlarına ÇR’leri de (kuşkusuz en iyi olanlarını) kattıkları takdirde sokaktaki çocukları da okumaya çekebileceklerini anlattım. Mevzuatta da aksi bir hüküm olmamasına rağmen, ödeneklerin azlığı bahane edilerek ÇR alımına geçilmedi! Üç aydan sonra çocuklar çok üzüldüler, ben de bütün ÇR’leri onlara dağıttım!

 

ÜMİT

Valla hocam iyi yapmışsınız eliniz dert görmesin. Peki ne oldu da bugün her fırsatta başvuru ve başucu kitabı olarak elimize aldığımız yapıtınız çıktı ortaya? Belli ki Müdürlük çizgi romana sıcak bakmamış. Onların katkısı olamaz, yoktur herhalde.

 

N. T.

Çok doğru söylüyorsunuz. Çalışmamı o sıralarda Milliyet Yazarı olan Sn. Mümtaz Soysal  bir şekilde görmüş. Çok olumlu bir köşe yazısı yazmıştı. Daha sonra Mustafa Ruhi Şirin  görmüş ve kitap olarak basmak istemişti. Maalesef sadece genel ÇR bilgilerini içeren kısmını basabildik, yani esas araştırma tez olarak Hacettepe Kütüphanesi’nde kaldı. (Tamamen benim hatam!) Çizgi Roman ve Çocuk adlı küçük eser 1993’te yayınlandı. Benden sonra birçok değerli ve kapsamlı eser çıktı, makaleler yayınlandı. Ancak şunu söyleyebilirim: ÇR araştırmasını yaparken (1978-80) bu alanda hiçbir ciddi çalışma yoktu! Bugünkü gelişmeleri bu bakımdan çok sevindirici ve umut verici buluyorum.

 

 

ÜMİT

Cesur ve vizyonu geniş biri; ki çizgi roman alanında bu siz oluyorsunuz, patika açınca elbette beceri sahibi kişiler de önceden çizilen krokiye bakarak açılan patikayı genişletiyorlar sayın hocam. Bahsettiğiniz eserlerin hemen hepsinin kaynakçasında sizin eseriniz yer alıyor. Fırsatı gelmişken teşekkür edeyim, ben de o yolu izleyen biri olarak tezimi hazırlarken defalarca kitabınızdan faydalandım. Hatta bazı makalelerimin temeli de kitabınız oldu. Özellikle çocuk ve çizgi roman konusunda             yazdıklarımda…. Bu çocuk ve çizgi roman kısmında aklıma geldi, çizgi roman sadece kütüphane ve okumak için mi kullanılmalı sizce?

 

N. T.

Hayır, zaten dünyada da geniş bir kullanım söz konusu. ÇR birçok ülkede farklı amaçlar için bir araç olarak kullanılıyor mesela. Eğitim bunların başında geliyor. Bizim bu konuda yapabileceğimiz pek çok şey olabilir. Sadece çocuklara  değil, yetişkinlere yönelik olarak da. Özellikle okuma alışkanlığı yaratmada ÇR çekici bir unsur olarak kullanılabilir. Bilindiği gibi, okuma sıkıntısı çekenler, görsel unsurları bol olan eserleri tercih ederler. Ayrıca ÇR’lerin okunmaları kolay, konuları çekici, heyecan verici, kavranması kolaydır. Bir kere kütüphaneye alışan okurlar, daha sonra başka eserlere de yönelirler. Ancak toplumumuz hala eski önyargılarla hareket ederek ÇR’leri yararsız, hatta bazen da -çocuklar açısından- zararlı yayınlar olarak nitelemektedir.

 

ÜMİT

Bu tespit üzerine, çizgi romanın yaygınlaşması ve çizgi romanın okurlarına estetik ve sanatsal düzeyde sunabileceklerinden mahrum kalabileceğini düşündüğünüz, karamsar olduğunuz sonucunu çıkarabilir miyiz?

 

N. T.

Hayır, asla. Sabırla ve yılmadan ÇR’lerin yararının topluma anlatılması gerekmektedir ki siz ve arkadaşlarınızın çabaları bu noktada her türlü desteği ve övgüyü hak etmektedir. Umarım bu gayretler gelişerek sürer.

 

ÜMİT

Sakarya’daki kütüphaneyi kast ettiniz sanırım.

 

N. T.

ÇROP’un tüm programından bahsediyorum aslında.

 

ÜMİT

Evet… Kendimi de övdürmüş gibi olduktan sonra yayınevleri hakkındaki düşüncenizi almak istiyorum izin verirseniz. Bahsettiğiniz yıllarda, yani çalışmanızı gerçekleştirdiğiniz yıllarda çizgi roman çeşidi çoktu, yayınevleri fazlaydı… Bir hareket vardı bu alanda. Şimdi nasıl görüyorsunuz durumu, yayınevlerini?

 

N. T.  

Yayınevleri kanımca bir hareket bekliyorlardı. Çizgi roman alanında ÇR adedi arttı ama bu çabalarını destekleyecek eylemler gerekiyordu kanımca. Bugüne kadar bir kenarda küskün ve sesiz bir şekilde kalmış olan yayıncılar, ÇROP’un harekete geçmesi, Çizgi Roman Kütüphanesi’nin açılması gibi olaylarla eminim çok sevindiler ve yeniden gayrete geldiler veya gelecekler. Sanırım ÇR çeşit ve sayıları artacaktır. Belki hemen yarın değil ama bu projeler arttıkça çok uzak olmayan bir zamanda…

 

ÜMİT  

Yine övülüyoruz, konu değiştirelim, hah buldum, en sevdiğiniz çizgi roman hangisi?

Nilüfer Tuncer hocamız neyi okumayı seviyor?

 

N. T.

İyi, Öyle olsun…En sevdiğim ve zevkle okuduğum ÇR: Asteriks ! Hem yazarının, hem ressamının yaratıcılıklarını, espri anlayışlarını her zaman hayranlıkla izledim. Yazarın vefatı elbette üzücüydü ve çizer yazarlığı da üstlenerek eseri sürdürüyor; ki bu da saygı duyulacak bir olay.

 

 

 

ÜMİT

Hocam teşekkür ediyorum bu röportaj için. Bizi kırmadınız, zamanınızı çaldık…  

 

N. T.

Çizgi roman üzerine sohbet ettik hepsi bu, abartmayın bence.

 

ÜMİT

Tekrar teşekkür ederim sayın Nilüfer Tuncer hocam aklınıza, ağzınıza sağlık.

 

N. T.

Şimdilik hoşça kalın.

 

ÜMİT

Şimdilik… Bu “şimdilik”i bir kenara not alıyorum hatırlatırım…. J

                                                                                                      Ümit Kireççi – Nilüfer Tuncer

                                                                                                               10 Ocak 2007

 

 

Posted in ÇR Okurlar - Emek Verenler | Leave a Comment »