:: Çizgi Roman Okurları Platformu ::

http://groups.yahoo.com/group/croplatform/

“Yol Boyunca Renkler” derleme duyuru metni

Posted by croplatform Ocak 24, 2007

 Daha önce yazar Aytül Akal’ın girişimiyle hazırlanan şiddete karşı edebiyat derlemesi “Hani Her Şey Oyundu” Sakarya Valiliği aracılığıyla 60 bin basılarak okullardaki tüm çocuklara dağıtılmıştı. Bu derlemenin çalışmaları Sakarya’da paneller, tiyatro oyunları, atölye çalışmaları, drama olarak sürmektedir. Şimdi yine ve yeni bir derleme hazırlığı başladı. Onun da bilgileri aşağıdadır. İçinde öykü, şiir, anı, özdeyiş ve çizgi romanlar bulunan derlemenin ikincisi de eminim o kadar görkemli ve yararlı olacaktır.

 

Ümit Kireççi 

 

Sevgili Arkadaslar,

Tam “Hani Her Sey Oyundu” icin ilk etap tamamlandi, oteki illere yayilana kadar belki nefes aliriz diyorduk ki…  Calisma virusu azdi gene… Sartlara karsi duramadik.

Iste yeni bir calisma onerisi…

Bu kez, yollanacak gorsel ve yazinsal tum yapitlar icin, su adresi kullanacagiz: derleme2@yahoo. com

Ozel adreslere ya da yahoo gruplara yollanan yapitlar gozden kacabiliyor, kaydedilmemis olabiliyor.  Bu nedenle arkadaslar, dileyen  yapitini gruba da yollasa, mutlaka

derleme2@yahoo. com

adresine de yollamali. 

Yalnizca bu adrese gelecek olan yapitlar degerlendirmeye alinacak.  Bu nedenle Sevgili Arkadaslar, simdiye kadar yazilan ve yollanan her ne varsa, lutfen yukaridaki adrese tekrar yollar misiniz?

Hepimize yolumuz acik olsun diyorum… Yine zorlu bir yol…

Cocukken, hatira defterlerine ille de, “Hayatin dikenli, cakilli yollarinda egilmeden, bukulmeden ilerlemeni dilerim” derdik.  Cocuk yureginin dilekleri tutar miymis nedir; onun icin mi bunca dikenli yolda nefes almadan kosusup duruyoruz?

Çocuk yazını dostları, haydi sarılın kalemlerinize…

 

Aytul Akal

http://http://www.aytulakal. com

http://http://www.ucanbalik. com.tr

http://http://www.talisa-verlag. de

http://www.writers- exchange. com/author. php/221

ÇOCUKYAZINI GRUBU 2. DERLEME ÇALIŞMASI

           

Konu:  Farklılıkları kabul etmek ve bu farklılıklarla toplum içinde özgürce yaşama ve başkalarının da bu farklılıklarıyla yaşama hakkına saygı duyma bilinci. 

Hedeflenen Yaş Grubu: 8-12 

Ortak Amaç: Benim ya da bizim gibi olmayan; bana ya da bize benzemeyen, yani “öteki” dediğimiz kimdir? Toplumsal barışın yolu, birbirini sevmekten, farklılıkları kabul etmekten geçer.
Çok uluslu bir yaşam içinde mutlulukla yaşayabilmeyi başarmanın tek yolu çok yönlü bakışla yaşamayı başarabilmektir, çocuklarımıza bunu benimsetecek her türlü yazınsal ve görsel ürünle derlememize katılabilirsiniz. Çevresindeki çeşitliliği algılayıp bu farkındalıkla yola çıkabilen birey çağdaş, aydın birey olarak yetişecektir.
 

Örneğin, çocuğa ağaçların, çiçeklerin, renklerin, kokuların, neden bunca çeşit olduğunu düşündürecek bir metin yazarak gördüğümüz her güzelliğin çeşitlilikten kaynaklandığı bilincini verebiliriz. Metinlerimizde esas iletiye ulaşma amacıyla kullanabileceğimiz çeşitliliklere başka örnekler: Yüzey şekillerinin çeşitliliği, iklim, hayvan, bitki, kültür çeşitlilikleri, ırk farklılıkları, engelleri nedeniyle farklı olanlar, din, dil, gelenek, örf, adet çeşitliliği… Bu örnekleri çoğaltmak derlemeye ürün verecek sanatçıların yaratım gücüyle olanaklı olacaktır. 

Yaşamın zenginliği, farklılıkların varlığı ve uyumu üzerine kurulmuştur. “Öteki” dediğimizin yerine kendimizi koyabilmeyi, bizim gibi olmayanı dışlamamayı ya da yok saymamayı, onu ille de bizim gibi olmaya zorlamamayı, tersine ötekinin farklılığının yaşamımıza ayrı bir tat kattığını bir ilke olarak benimsemeyi gerekir. 

Derleme çalışmasında temel hedefimiz; çocukların bu çeşitliliği “bütüncül” olarak fark etmelerine, bu çeşitliliğin yarattığı güzelliği duyumsamalarına katkıda bulunmaktır. Bu nedenle yaşamdaki en küçük, en önemsiz gibi görünen ayrıntıların “yaşamın bütünlüğüne” katkıları vurgulanmalıdır. 

Derlemeye gönderilecek yapıtlar için kullanılacak adres: derleme2@yahoo.com 

1-)Metinler derlemenin en fazla iki-iki buçuk sayfasının ayrılabileceği uzunlukta olmalıdır. 2-)Birden fazla ürün gönderilebilir. 3-) Ürünlerde dil, din, ırk farklılıkları vurgulanırken kesinlikle siyasi ileti olarak algılanacak iletiler verilmeyecek, didaktik ürünler derlemede yer almayacaktır.4-)Gönderilen yapıtın farklılıklar karşısında duyarlık oluşturup oluşturmadığı, amaca uygunluğu, çocuk diline uygunluğu derleme kurulu tarafından değerlendirilecektir.5-) Kurul, metinlerde değişiklik önerdiğinde bunu yazının sahibine iletecektir. 6-) Yollanan yapıtların derlemeye alınması, amaca uygun olmadığı ve kurul tarafından onaylanmadığı sürece, mümkün olmayacaktır.

7-) Hazırlanacak derlemede bütün çalışmalar gönüllülük esasıyla yapılacaktır, kitabın basımından sonra parayla satılması söz konusu olmayacaktır. 

 

Derleme Kurulu üyeleri:Ayla ÇınaroğluAysel Gürmen (danışman)Ayşen Özenç (danışman)Aytül AkalÇiğdem GündeşErcüment S.Özçakır (tasarımcı)Fatih ErdoğanMavisel YenerNilay Yılmaz

Y.Bekir Yurdakul                                                                                  Esin Perisi kapınızı çalıyor, haydi arkadaşlar…

Yorum bırakın